Projekt edukacyjny w 3A – „PIĘKNA NASZA POLSKA CAŁA – POZNAJEMY REGIONY POLSKI”
Projekt edukacyjny w 3A – „PIĘKNA NASZA POLSKA CAŁA – POZNAJEMY REGIONY POLSKI”
W naszej klasie jest realizowany taki projekt edukacyjny, bo „ CUDZE CHWALICIE – SWEGO NIE ZNACIE”. Uczniowie podzielili się na grupy, wybrali region Polski, o którym zdobywali informacje, spotykali się po lekcjach i przygotowywali się, a teraz przyszedł czas na prezentację przed całą klasą. Bardzo czynnie włączyli się rodzice, pomagając dzieciom i wspólnie przyrządzali regionalne potrawy! Pierwsza prezentacja była o Kaszubach.
Wychowawczyni 3A – Joanna Okrasa
Kaszuby to kraina położona na północy Polski, stanowiąca częśc Pomorza.
Na terenie Kaszub znajdują się zarówno piasczyste plaże, lasy oraz jeziora. Region ten bywa określany mianem „Szwajcarii Kaszubskiej”. Główne miasta Kaszub, w których kultywuje się tradycje i język kaszubski to: Wejherowo, Puck, Kartuzy, Żukowo, Kościerzyna i Bytów.
W wielu miastach regionu funkcjonują szkoły, w których uczy się języka kaszubskiego, powstają książki, gazety, programy telewizyjne i radiowe w języku kaszubskim.
Kaszubi są dumni z własnej mowy i kultury, mogą poszczycić się wyjątkowym haftem symbolizującym „Drzewo Życia „i kolorami w nim zawartymi, określającymi piękno Kaszub. Mimo tak bogatej tradycji, uważają sie za Polaków -„Nie ma Kaszub bez Poloni , a bez Kaszub Polsci „, jak napisał Hieronim Derdowski.
Bardzo charakterystyczna jest też kuchnia kaszubska, dominują w niej ryby morskie jak i słodkowodne. Z mięsiwa zawsze pojawia się drób , głównie gęsina. Nie brakuje też ziemniaków , marchwi i buraków oraz owoców lasu. Potrawy są proste i sycące .
Kaszubi nie stronią też od słodkości. Nie od dziś wiadomo, że na Kaszubach są najsmaczniejsze truskawki „… dojrzewające na słonecznych stokach wzgórz morenowych w otoczeniu jezior i lasów sosnowych, muskane wiatrem od morza, bardzo słodkie i aromatyczne”, są wyśmienite! Sa też placuszki z jabłkami oraz kaszubska drożdżówka, która została wpisana na listę produktów tradycyjnych w Urzędzie Marszałkowskim w Gdańsku.
Taką drożdżówką uraczyłam uczniów – mam nadzieję, że smakowała . : )
Tekst – Barbara Karwowska i Ania, Łucja, Zuzia z kl.3A
Zdjęcia- Joanna Okrasa
A oto ten sam tekst przetłumaczony na język kaszubski
Kaszèbë to krajino (okòlëca) pòłożono na nordze Polści, je dżela Pomòrza.
Kaszèbë to krôjno bògatô na piasczesto nadmorze, jezora i lasë.
Okòlëca zwono „Szwajcarią Kaszëbską”. Nôpierszë gard Kaszëb to Wejrowo, Puck, Kartuzë, Żukòwò, Kòscèrzëna, Bëtowò. W wielu gardach są szkłełe, w chtërnych uczą są jãzėka kaszėbsczigo. Òni mają ksążki, gazètę, telewizëjô, radio w jãzëku kaszëbsczim.
Kaszëbi są wieldzi z gôdki (môwe) i kulturë Kaszëb.
Bucha z osoblëwego hèklowania co symbòlizowa „ drzéwiã ( buma ) żëwòta”, a farwã õznôczô piõkno Kaszëb. Nimò tegò czëją że są Pòlòchama. „ Ni ma Kaszëb bez Polski, a bez Kaszëb Polsci” – tak bëlno pisòł Heronim Derdowski .
Dëcht smacznô i jinszo je kuchnia kaszëbsco. Są w niej rëbëz bôtt i jezor. Z miãsa gõs. Nie felowac bulew, marchiew, czwikłe i brzödu z lasa.
Wszedko je prosty i smaczny.
Na kaszëbach nôlepszë są truskawczi (malëne). One dozdrzewają w Słuńcu.
Są baro słódczi i bëlno cknąc.
Są tèż plince z jabkòma, a nolepszy je Młodzowy kuch z glancem – chterny wpisano na lësta produktów tradicëjnych w Urządze Marszałkowscim w Gduńsku.
Taczi szneki jedle szkòłowniki ( džece) – Mesla, że szmakało.